אורלי וילנאי ממליצה

יום התשלום הגיע

אורלי וילנאי

25/06/2024

הבוט שמאחורי אפליקציית payday (יום התשלום) כבר היה בפיתוח, אבל התהליך זורז אחרי 7.10, כשהמפתחים הבינו כי מערכת אכיפת החוק מתקשה להתמודד עם היקף הפגיעות המיניות. האפליקציה, ייחודית מסוגה, מזמינה נפגעי ונפגעות תקיפה מינית לתעד את הפגיעה, בין אם מדובר בתצלום פוגעני או בראיות אחרות.

הבוט, המבוסס על בינה מלאכותית, קולט עדויות אונליין בפלטפורמה חסויה, מקטלג אותן ומציע לנפגע לייצגו מול התוקף בכל הנוגע לקבלת פיצוי כספי. "אנחנו חוסכים להן עו"ד — ובעיקר חוסכים מהן את המפגש עם הפוגע", אומרת היזמית החברתית של הפרויקט, סיגל גשורי. "אנחנו לא משטרה ולא בית משפט ולא חוקרים אנשים, אלא נותנים תשובה למי שנפשית לא מסוגלים לפנות לבית משפט או לממונה על הטרדה מינית בעבודה. גם החשוד מעדיף להתקשר בפלטפורמה חסויה. בהסכמתו יתחיל הליך גישור דיגיטלי מלא; שאלון מתוחכם שבו מבררים את הצרכים והרצונות — פיצוי כספי או כל סעד אחר. זה לא טניס אלא סקווש, כל אחד משחק מול המערכת, ולכן הסיכויים לקבל פיצויים גדולים. המערכת לומדת לאתר את נקודות ההסכמה". כמובן שבהיבט הפלילי חובה לפנות למשטרה, כדי למנוע פגיעה באחרות, אך בכל הקשור לנזיקין, הפלטפורמה מציעה אלטרנטיבה. מפתחי האפליקציה הם רינת קינן, מומחית לבינה מלאכותית, וניצן טל, המתמחה באבטחת מידע. ואיך מונעים מהאפליקציה להפוך כלי לסחיטה ובית לתלונות שווא שמטרתן רווח כספי? גשורי מספרת שהם בעיצומו של פיתוח טכנולוגיה של מדד אמינות גרסאות.

"אם המשטרה תרצה להשתמש בטכנולוגיה, ניתן לה את הבוט. המערכת מתעדת בשביל האזרחים, שיהיה להם כלי זמין. דאטה תגיע מהרבה מקומות, וכך נוכל לייצר מחקר דפוסים — כמו למשל לבדוק מה הפער בין הפגיעה לזמן שלוקח לאדם לספר עליה. בפגיעות מיניות לא יכולה לחול התיישנות רגילה. לפעמים מדחיקים את זה 30 שנה. אולי סוף סוף יעשו אצלנו מה שעשתה מושלת מדינת ניו יורק, שביטלה את ההתיישנות על עבירות מין".

Back to blog